Atunci când devenim părinți, apar foarte multe necunoscute și e firesc să fie așa: de la cum ne hrănim, sau îmbrăcăm copilul până la cum ne jucăm sau cum și când începem să îi citim. Și eu am trecut prin asta, și sunt convinsă că sunt mulți părinți (poate și tu), care găsesc mai provocatoare anumite etape din procesul de educare și creștere a puiului lor de om.
Atunci când vorbim despre cărți și lectură, acest lucru este și mai dificil, mai ales în zilele noastre, când tehnologia pare că a acaparat atât partea educațională cât și cea a jocurilor. Și da, tehnologia este foarte prezentă în viețile noastre și copiii au acces de la vârste fragede la aceasta, însă din experiența mea, lectura încă reprezintă, pentru multe familii, o prioritate pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.
Pasiunea pentru lectură poate fi startul educării unui copil în mod sănătos, cu ajutorul cărților specifice vârstei acestuia. Dacă începi prin a-i citi o poveste, pentru ca mai apoi să treci, în timp, la o carte întreagă, urmată apoi de alte cărți, acestea vor deveni parte din viața copilului tău și, de ce nu, își va forma un obicei de a citi, pe măsură ce crește și devine adult.
Indiferent că vei alege cărțile cu povești, cărțile ilustrate sau cărțile educative, copilul tău se va bucura de beneficiile aduse de lectură și va descoperi emoțiile și trăirile ce se regăsesc într-o carte frumoasă sau în poveștile spuse înainte de culcare.
Atunci când te pregătești să citești copilului o poveste, poți ține cont de următoarele recomandări pentru a face mai plăcută și mai atractivă citirea unei cărți:
1. CREAZĂ INTERES PENTRU POVESTE PRIN DISCUTAREA COPERTEI.
● Citește titlul cărții.
● Arată-i personajele.
● Numără obiectele.
● Caută culorile.
● Întreabă-i pe copii ce cred ei că înseamnă titlul.
2. ADAPTEAZĂ POVESTEA PAGINĂ CU PAGINĂ
● Este în regulă să schimbi unele cuvinte, să sari unele pasaje și să adaptezi povestea pentru a se potrivi nivelului copiilor cărora le citești.
● Folosește ilustrațiile pentru a te ajuta să spui povestea.
3. COMENTEAZĂ POVESTEA ÎN TIMP CE CITEȘTI.
● Pune întrebări și comentează ceea ce s-a întâmplat până acum.
● Poți să le ceri copiilor să ghicească ce s-ar putea întâmpla în continuare, înainte
de a întoarce pagina.
● Poți adresa întrebări simple de tip da/nu pentru a verifica înțelegerea.
4. ASIGURĂ-TE CĂ TOATĂ LUMEA POATE VEDEA FIECARE PAGINĂ (În special pentru
familiile cu mai mulți copii).
● Atunci când citești cu voce tare doar pentru unul sau doi copii, poți ține cartea în poală.
● Este același mod în care ții o carte atunci când îți citești singur.
5. SCHIMBĂ-ȚI VOCEA PENTRU FIECARE PERSONAJ
● Poți vorbi în șoaptă pentru un șoricel timid.
● Poți vorbi cu furie.
● Poți vorbi cu o voce tare și caraghioasă.
● Poți vorbi cu o voce liniștită.
Chiar și atunci când ai un singur personaj, distrează-te schimbându-ți vocea. Astfel, copiii vor potrivi tonul vocii tale cu cuvintele din carte și cu imaginile de pe pagini. Poți începe cu orice pas din cei menționați de mai sus și gândește-te că nu e obligatoriu sa îi parcurgi pe toți de la început sau tot timpul. Fii blând cu tine pe măsură ce exersezi cititul împreună cu copilul tău și ai răbdare ca și acesta sa se adapteze la acest nou ritual. Și, nu în ultimul rând, amintește-ți că aceste momente sunt și despre conectarea ta cu copilul, despre a petrece timp împreună și de calitate cu el.
Andreea Crăciun