”Dacă ești rău nu-ți mai aduce nimic Moșul!”
De câte ori ai auzit asta în copilăria ta? De câte ori i-ai zis tu sau un bunic, copilului tău așa ceva? De câte ori auzi în jurul tău astfel de afirmații încă de la început de decembrie?
În săptămânile premergătoare Crăciunului, s-ar putea să descoperi că poți să-ți ții copiii în frâu spunând: „Ar fi bine să fii bun pentru că Moșul se uită”. Amenințarea de a nu primi niciun cadou – sau de a primi o nuielușă în ghete– îți poate liniști temporar copilul dar nu este niciodată o idee bună.

Sezonul sărbătorilor este adesea plin de tradiții de familie și schimbări de la rutinele obișnuite care pot aduce cu ele entuziasm dar și stres. De aceea, problemele de comportament crescute în timpul sărbătorilor sunt destul de frecvente. Dar amenințarea că nu vor primi cadouri s-ar putea să nu fie o idee bună. Amenințările goale nu sunt niciodată o practică parentală utilă. Să-ți ameninți copilul cu privire la comportamentul său și să-l avertizezi că nu va primi niciun cadou ar putea afecta credibilitatea ta. Și când Moș Crăciun aduce cadourile– indiferent de comportamentul neadecvat anterior – copilul tău va ști că a fost doar o amenințare goală.
Motivarea copiilor să se comporte frumos pentru un străin este un concept interesant. A spune „Moș Crăciun vrea să fii bun”, în loc de „Vreau să fii bun”, poate face să pară că copilului tău ar trebui să-i pese mai mult de părerea lui Moș Crăciun decât de a ta. În plus, ideea că trebuie să „fii bun” este un concept vag. Mulți copii poate se vor întreba: „Cât de bun trebuie să fiu de fapt?” . De asemenea, ridică întrebarea ce înseamnă cu adevărat „a fi bun”. Tu și copilul tău puteți avea păreri foarte diferite despre ceea ce se califică drept „bun”.
În afară de asta, mulți copii nu sunt preocupați de ceea ce se întâmplă mâine, ce să mai vorbim despre ceea ce se întâmplă peste câteva săptămâni. Amenințarea de a nu primi cadouri peste câteva săptămâni în viitor poate să nu fie un factor de descurajare.
Să le reamintești copiilor să se comporte diferit astfel încât Moșul să le aducă cadouri de Crăciun poate părea o soluție la îndemână dar nu va fi o soluție eficientă pe termen lung pentru gestionarea comportamentului. Așa că, în loc să ameninți că nu primesc nimic de Crăciun ia în considerare câteva sugestii:
- Implementează consecințe imediate pentru comportamentul neadecvat. Dacă copilul tău își lovește fratele, o pauză imediată va fi mult mai eficientă decât amenințarea cu „Moșul se uită”.
- Stabilește obiective specifice. În loc să urmărească „să fie bun”, este mai probabil ca un copil să răspundă la un obiectiv precum „fii amabil” sau „folosește doar atingeri blânde cu sora ta mai mică”.
- Utilizează lauda. Amintește-ți, amenințările nu sunt în general eficiente. În schimb, folosește laudele cu generozitate pentru a sublinia un comportament bun și pentru a acorda multă atenție pozitivă.
- Ia în considerare valoarea de sine a copilului tău. Să-i spui unui copil că e rău și nu va mai primi nimic de la Moș Crăciun nu va face mare lucru pentru valoarea lui de sine. Copiii se comportă cel mai bine atunci când se simt bine cu ei înșiși. Un mesaj mai bun este „Ești un copil bun care a făcut o alegere mai puțin bună”. Folosește strategii de disciplină care promovează stima de sine sănătoasă.
- Lucrează la probleme de comportament pe tot parcursul anului. Dacă ești îngrijorat de faptul că copilul tău este răsfățat, anularea Crăciunului o singură dată nu va schimba atitudinea copilului tău.
de Dana Turcu