Cum sprijinim copilul în lupta împotriva bullying-ului – 5 strategii de prevenție

Stop bullying
Untitled design 1

Bullying-ul în școli este o realitate cu care mulți copii se confruntă, iar rolul tău, dragă părinte, este esenţial în sprijinirea și protejarea acestora.

În primul rând, este important să îți ajuţi copilul să înţeleagă diferenţa dintre glumă și bullying. De regulā, o glumă este o situaţie care produce o reacţie de amuzament tuturor persoanelor implicate, râdem cu cineva, nu de cineva – atunci când doar unii se amuzā copios, iar cineva este pus într-o situație jenantă, în mod repetat, lucrurile se schimbă. Dacă acel cineva se simte ofensat sau crede că ceilalţi râd de el și nu împreună cu el, atunci gluma a mers prea departe. Dacă situația continuă chiar și după ce persoana vizată i-a rugat pe ceilalți să se oprească, iar cele întâmplate îi produc în continuare frământare, atunci ar putea fi vorba de bullying.

Când gluma devine bullying

Bullying-ul înseamnă mai mult decât o glumă. Înseamnă să încerci să-i rănești pe alții – prin cuvinte sau acțiuni fizice. De exemplu, toate acestea înseamnă bullying:

  • să tachinezi cu răutate
  • să bârfești
  • să lovești
  • să umilești
  • să împingi
  • să distrugi lucrurile personale
  • să ameninți

În Legea Educației nr. 1/2011, actualizată, bullying-ul (sau violența psihologică), este definit ca acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, în mod constant și repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane și care vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumita rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfașoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.

Cele mai răspândite 4 forme de bullying

Bullying-ul poate lua forme diferite, cum ar fi:

Untitled design 5 1
  1. Agresiune verbală

Bullying-ul verbal poate lua forma insultelor, poreclelor jignitoare sau a amenințărilor repetate. De exemplu, un copil este supus bullying-ului atunci când este numit cu apelative jignitoare sau când este constant criticat pentru aspectul său fizic sau pentru performanțele școlare.

  1. Excludere socială

Bullying-ul prin excludere socială implică izolarea sau marginalizarea unui copil din grupurile sociale sau activitățile la care participă ceilalți colegi. De exemplu, mai mulți copii dintr-o clasă pot refuza să includă un coleg din aceeași clasă în activitățile lor sau îl pot ignora complet în pauzele școlare.

Untitled design 2 1
Untitled design 4 1
  1. Violenţă fizică

Bullying-ul fizic implică agresiunea fizică directă îndreptată împotriva unui copil. Aceasta poate include lovituri, îmbrânceli sau alte comportamente violente. De exemplu, un copil este supus bullying-ului atunci când este agresat fizic de către un alt elev în timpul pauzei sau în afara școlii.

  1. Cyberbullying

Bullying-ul online sau cyberbullying-ul se referă la intimidarea, hărțuirea sau amenințarea unui copil prin intermediul internetului sau al tehnologiei digitale. Acest lucru poate include trimiterea de mesaje amenințătoare, distribuirea de zvonuri false sau postarea de imagini sau videoclipuri jignitoare. De exemplu, un copil este supus cyberbullying-ului atunci când este expus la comentarii negative sau la conținut ofensator pe rețelele de socializare sau prin mesaje electronice.

Untitled design 3

Când copilul nu vorbește despre ceea ce i se întâmplă

Mulți copii ezită să spună părinților că sunt supuși bullying-ului – de multe ori, fie pentru că sunt prea rușinati, jenați că li se intâmplă lor asta sau pentru că trăiesc cu impresia că ar trebui să se descurce singuri cu situația respectivă.

Drept urmare, este important să recunoști la copilul tău posibilele semne de bullying, precum:

  • lipsește de la școală sau, de multe ori, este prea bolnav ca să meargă la școală;
  • are vânătăi pe care nu ți le poate explica;
  • ia note din ce în ce mai mici;
  • nu-i place să vorbească despre școală;
  • îi dispar lucruri;
  • pierde des banii de mâncare și îți cere alții în loc;
  • vine acasă cu hainele murdare (de obicei, din cauza agresiunilor fizice directe).

Dacă observi la copilul tău unul sau mai multe din semnele menționate anterior, este posibil să aibă de-a face cu un bully (cu o persoană care agresează) și atunci este important să:

  • vorbești cu el și să-i spui că ești alături de el;
  • fii deschis pentru a-l asculta și a-l susține;
  • iei legătura cu învățătorul/dirigintele sau cu directorul școlii pentru a-l informa despre situația respectivă. Important este să faci acest lucru după terminarea orelor, astfel încât să protejezi intimitatea copilului tău și ca să te asiguri că agresorul sau alți copii nu află;
  • ții o evidență scrisă a incidentelor și a împrejurărilor în care ai discutat cu personalul școlii despre această situație;
  • îl înveți cum să reacționeze în situațiile în care este agresat; poți apela la diverse resurse în funcție de gravitatea și frecvența incidentelor: de la cărți și video-uri, până la ședințe de consiliere.

Strategii pentru prevenirea bullying-ului

  1. Comunicare deschisă și încredere

Încurajează-ți copilul să îți împărtășească experiențele sale și să iți spună dacă se confruntă cu probleme la școală. O relație bazată pe încredere va facilita comunicarea și va permite identificarea rapidă a situațiilor de bullying.

  1. Educație despre bullying

Discută cu copilul despre ce înseamnă bullying-ul și cum poate afecta pe cineva. Ajută-l să recunoască comportamentele nedorite și să înțeleagă că nu este vina sa dacă este victima bullying-ului.

  1. Implicare active

Implică-te în viața școlară a copilului și în relația cu colegii săi. Întâlneste-te cu profesorii și cu personalul școlii pentru a identifica și a soluționa potențialele situații de bullying.

  1. Promovarea empatiei și a respectului

Încurajează-ți copilul să fie empatic și să respecte diferențele între colegii săi. O educație bazată pe înțelegerea și acceptarea diversității poate contribui la prevenirea bullying-ului.

  1. Susținere și intervenție promptă

Dacă copilul este victima bullying-ului, asigură-te că îi oferi sprijin emoțional și susținere. Ia măsuri pentru a interveni în situația respectivă, fie că este vorba de discuții cu profesorii sau cu părinții copilului agresor.

Și, nu în ultimul rând, fii un model pozitiv și oferă-i un mediu sigur și susținător acasă, astfel încât copilul tău să se simtă încrezător și protejat în fața bullying-ului.


Alături de tine în aceasta călătorie,
Consilier parental Andreea Crăciun
andreea.craciun@consiliereparentala.ro


Surse:

Psih. Gabriela Maalouf și Psih. Adriana Mitu , editura BOOKZONE, 2021, “Cum să fii cool la școală. Educație fără bullying”

Trevor Romain, editura Gama, “Bullies: Cum să faci față intimidării?”

Scott Cooper, Editura Gama„Fă-te auzit! Ghid de socializare. Metode să-ți faci prieteni și să te simți bine în pielea ta”

Legea Educației nr. 1/2011, actualizată în 2022

Foto: Canva

Articolul precedent
Articolul precedent
Este copilul tău pregătit să meargă la școală?
Articolul următor
Articolul următor
Au copiii voie la ecrane? Desigur – dar nu oricând, oricum și oricât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis