Diana Stănculeanu, psiholog: „Ca părinți avem privilegiul startului în educarea sexuală a copiilor noștri.”

Cum le vorbim copiilor despre sex? O întrebare la care mulți părinți caută răspunsuri cât mai simple. Iar cel mai simplu răspuns este acela că ar trebui să le spunem pur și simplu adevărul, evident în funcție de vârstă și de etapa lor de dezvoltare. Când vine vorba de educația sexuală vă spun sincer că cel mai tare curs la care am participat a fost cel cu psihologul Diana Stănculeanu.

De la ea am aflat că România este pe locul 2 in UE la mame adolescente, că ai noștrii copii fac sex încă din clasa a 9-a : la 15 ani 1 din 10 fete, 3 din 10 băieți au deja viața sexuală activă. Doar 40 la sută dintre ei au folosit vreodată un prezervativ. Știm că în România, anual, avem înregistrate 1000 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, iar jumătate dintre copii sunt abuzați de persoane de încredere, din familie. Vârsta medie la care un copil din România se întâlnește cu pornografia este 7-8 ani. Șocant nu?

Iată care sunt principalii educatori sexuali ai copilului: familia, școala, gașca, mass-media. Deci ca părinți avem privilegiul startului în educarea sexuală a copiilor noștri.

Școala poate transmite informații, dar familia este cea care modelează atitudini, norme, valori. Cea mai faină chestie pe care trebuie să o ții minte ca părinte este că dacă vei fi tu primul care vorbește cu copilul despre asta, vei rămâne mereu prima persoana la care el va apela pentru informații. pentru că va căpăta încredere să vorbească cu tine despre schimbările din corpul său și despre viața sexuală.

Și totuși, cum le vorbim copiilor despre sex?

Ce le spunem și cât le spunem? Psihologul Diana Stănculeanu spune așa: Mintea care naște o întrebare e pregătită să cunoască și răspunsul.

Cu alte cuvinte, dacă ne întreabă copilul ce este sex-ul nu pervertim adevărul povestind că barza aduce copiii pe lume, pentru că vom avea un impact negativ pe relația cu corpul lor. Și își vor pierde încrederea că le spunem adevărul despre acest subiect. Și ține minte: educația sexuală începe de la naștere.

Cum învață copiii? Cum îi sprijină părinții?

Copiii învață despre sexualitate la fel cum învață despre orice altceva – prin cuvinte, acțiuni, comportamente, interacțiuni și relații. Explorarea, curiozitatea, imitarea, experimentarea, repetiția – sunt mecanisme fundamentale ale procesului de învățare. Răbdarea, respectul, ghidajul, încurajarea, modelarea și explicația sunt atitudinile standard în raport cu procesul de învățare al copilului, sunt la fel de necesare și în educația sexuală. Rușinarea, umilința, inducerea în eroare și pervertirea adevărului sunt contraindicate.

Copilăria mică și preșcolaritatea

Curiozitatea copiilor față de corp este normală și acoperă o nevoie oarecum superficială de informare, așa cum sunt de evitat răspunsurile detaliate. În contextul intrării în comunitate (grădiniță, centre de zi) este importantă discuția despre ce înseamnă atingerile potrivite/nepotrivite, în vederea protejării copiilor de diferitele forme ale abuzului sexual.

Subiecte critice:

Care sunt părțile corpului?

Cum funcționează fiecare dintre acestea?

Despre masturbarea infantilă- reprezintă un răspuns anatomic plăcut, lucru care duce la repetarea lui și NU este un act de erotism la copii atât de mici.

Masculin/feminin – diferențe anatomice între fete și băieți

Copiii atât de mici ar trebui să știe că dacă îi atinge cineva în locuri nepotrivite trebuie să spună stop, să plece și să spună unui adult cât mai rapid.

Școlarii

Școlarii înțeleg la un nivel mai profund aspecte sexualității umane. Vor fi interesați și vor cere informații, uneori tehnice cu privire la concepție, sarcină, naștere, orientare sexuală. Curiozitatea e mai degrabă inginerească și vor vor avea des reacții de genul: Iac! – se vor arăta dezgustați.

Școlarii mari, în prag de pubertate, vor fi direct interesați de toate schimbările biologice, hormonale și emoționale.

Las aici și un exemplu de răspuns la întrebarea cum fac adulții sex pe care l-a prezentat psihologul Diana Stănculeanu : „2 adulți, cu corpurile goale, fără haine, care stau unul lângă altul, care se ating, se îmbrățișează și se sărută, în timp ce penisul bărbatului intră și iese din vaginul femeii, lucru care îi ajută pe amandoi să simtă plăcere. Când această plăcere este foarte intensă, se numește orgasm.”

De A. Bogdan

Articolul precedent
Articolul precedent
Psihologul Yolanda Crețescu despre teoria celor 4 c : conectare, cooperare, capabilitate și curaj
Articolul următor
Articolul următor
VIDEO: Psihologul Andreea Abe Neagu: Ca un copil să învețe să-și gestionează emoțiile e nevoie ca părintele să știe să-și gestioneze emoțiile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis