Mit: Copiii au o relație mai apropiată cu mamele decât cu tații.
Adevăr: Este adevărat că, în general, mamele petrec mai mult timp cu copiii, mai ales în primii ani de viață, ceea ce poate duce la o conexiune emoțională puternică. Cu toate acestea, relația cu tatăl poate fi la fel de apropiată și semnificativă. De fapt, calitatea timpului petrecut împreună contează mai mult decât cantitatea.
Mit: Tații sunt mai stricți și mai autoritari decât mamele.
Adevăr: Fiecare părinte are un stil de parenting unic, care nu este neapărat determinat de gen. Atât mamele, cât și tații pot fi autoritari, permisivi sau echilibrați. Ba, în ultima vreme, pare că tații au de multe ori un comportament mai permisiv față de copii și cedează mai ușor rugăminților lor. Este important ca ambii părinți să fie implicați și să ofere un mediu de susținere și structură pentru copil.
Mit: Mamele sunt mai bune în a înțelege nevoile emoționale ale copiilor.
Adevăr: Deși mamele pot avea o intuiție puternică privind nevoile emoționale ale copiilor, tații sunt la fel de capabili să înțeleagă și să răspundă la aceste nevoi. Implicarea activă și empatică a taților este crucială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și are mare impact pe stima de sine a copilului.
Mit: Copiii își văd tații ca fiind mai distractivi și mai orientați spre joacă.
Adevăr: Este adevărat că mulți copii asociază timpul petrecut cu tații cu activități de joacă și aventură. Și da, hârjoneala cu tata, bătăile cu perne, tăticul care se preface împiedicat și vorbește uneori cu ochii cruciș și se face că nu înțelege lucruri e super fun pentru copii! Well done, dads!
Mit: Relația cu tatăl influențează mai mult încrederea în sine a copiilor, iar cea cu mama influențează mai mult stabilitatea emoțională.
Adevăr: Încrederea în sine și stabilitatea emoțională sunt influențate de calitatea interacțiunilor pe care care le are copilul cu părinții lui. Dar să știți că, de multe ori, dacă zice mama că îi stă bine fustița fetei, nu prea contează. Dar dacă îi zice tata că arată bine, e cu totul deosebit! Deci, dragi tătici, liber la încurajări că ăștia mici pun mare preț pe părerea voastră!
Concluzie: Relația copilului cu fiecare părinte este unică și valoroasă în felul său, iar dacă știm să validăm copilul, să reparăm când greșim și să lăudăm efortul, în loc să criticăm rezultatul obținem multe!