Ce este consilierea parentală?
Consilierea parentală este, în primul rând, o formă de ghidaj. Un consilier parental ghidează părintele în momentele în care acesta simte că nu știe, sau nimic nu funcționează. Prin consiliere parentală părintele poate găsi răspunsuri la întrebări ce par fără răspuns, înțelegând, cu ajutorul unui consilier parental, care sunt etapele prin care un copil trece și care îi sunt nevoile.Consilierul parental ”traduce”, într-un limbaj accesibil părintelui, ceea ce copilul nu poate transmite încă.
Consilierea parentală ajută la consolidarea unei relații sănătoase între părinte și copil, normalizând emoțiile ambelor părți, creând un spațiu sigur de manifestare. Consilierul parental este cel ce mediază între nevoile părintelui și cele ale copilului oferind instrumentele necesare fiecărei părți pentru a atinge obiectivele comune.
Consilierea parentală este și psiho-educație. Consilierul parental ajută și însoțește atât părintele cât și copilul în această călătorie, dând sens emoțiilor, gândurilor și comportamentelor fiecăruia.
Când este necesară consilierea?
Consilierea parentală este necesară atunci când părintele simte că are nevoie de ghidaj în situații punctuale: venirea pe lume a copilului, diferitele etape prin care copilul trece, venirea unui nou membru în familie, întoarcerea mamei la lucru, adaptarea la grădinița, iar exemplele pot continua.
Ce este important, din punctul nostru de vedere, este ca părintele să apeleze la un consilier parental atunci cănd simte că are nevoie de o nouă perspectivă sau chiar pentru a-i confirma și normaliza trăirile.
Cum se desfășoară o ședință de consiliere?
Ședințele de consiliere pot varia între 50 și 90 de minute, în funcție de specificul fiecărei întâlniri.
După ce un consilier parental vă contactează și stabiliți împreună când și cum vă veți vedea, în prima ședință părinții povestesc despre care sunt nevoile de la consilier. Împreună cu acesta veți stabili un plan pentru viitor, obiectivele consilierii și cum consilierul vă poate ajuta.
Sedința de consiliere este o discuție în care fiecare dintre părți vine cu perspectiva sa și în cadrul căreia se încearcă să se găsească cele mai bune soluții pentru nevoile părinților și ale copilului.
În cadrul ședințelor în care sunt prezenți și copiii, aceștia se pot juca, iar consilierul observă comportamentele copilului și dinamica familiei.
Cine participă la ședința de consiliere?
La prima ședință de consiliere participă ambii părinți, daca este posibil. Este necesar ca în prima ședință să se adune informații valoroase despre ceea ce reprezinta nevoia familiei. Copilul, daca are sub 5 ani, nu va participa la ședințele de consiliere. Daca copilul are peste 5 ani, acesta va fi invitat în consiliere, însă nu la prima ședință.
Întodeauna, ședințele în care copilul este prezent în consiliere, va fi însoțit de unul sau ambii părinți.