Alexandra Bogdan: „Cum se schimbă viața de cuplu atunci când se naște copilul?”

 

Cine vă spune că viața de cuplu nu se schimbă atunci când apare un copil fie vă minte, fie este într-o continuă negare. Adevărul este să nu ne pregătește nimeni și nimic pentru a trece cu bine de impactul pe care apariția unui copil îl are asupra vieții de cuplu. Cu toate acestea, unele cupluri se descurcă mai bine, iar altele se îndreaptă spre dezastru. Mi-am propus să vă scriu în acest material despre cuplurile care reușesc. Dar voi aminti și câteva date științifice copleșitoare despre cuplurile care nu rezistă.

Așadar, cum se schimbă viața de cuplu când se baște copilul? Adevărul gol-goluț este că după apariția bebelușului:

– satisfacția în cuplu scade semnificativ în cazul a două treimi dintre cupluri (studii realizate de John Gottman). 

– apar mai des conflicte și ostilități

– mamele care alăptează au un libido sexual extrem de scăzut

– certurile sunt dese, intimitatea emoțională se deteriorează

– părinții sunt adesea nedormiți, obosiți și iritabili

– apar sarcini suplimentare și, implicit, certuri despre cine să le facă.

Între timp copilul crescut de părinți nefericiți este acel copil care va avea și cele mai multe deficiențe în dezvoltare. Mamele au tendința de a-și sacrifica starea de bine, crezând că o fac pentru binele copilului. Iar tații sunt prea puțin implicați, de multe ori și pentru că mamele cred că ele știu mai bine… sau chiar tații cred că mai bine nu se implică pentru că mamele știu mai bine.

Ce spun specialiștii Instiutului Gottman care au făcut cele mai multe din studii pe relațiile de cuplu? Că 67% dintre cupluri au devenit nefericite în relația de cuplu în primii trei ani de viață ai bebelușului. În numai 33% dintre cazuri, partenerii au rămas mulțumiți unul de celălalt.

Ce este bine însă să reținem este că dacă părinții nu sunt fericiți, nici copiii nu sunt. Prin urmare, cum facem să fim fericiți în relația de cuplu atunci când apare un bebeluș?

pexels elina fairytale 3807188

Învățați să cereți ajutor – trageți amândoi la aceeași căruță!

Uneori, în relația de cuplu, ne așteptăm ca partenerul sau partenera să știe ce are de făcut într-o anumită situație sau să ghicească așteptările noastre. Evident, este nerealist. Și atunci e bine să învățăm să cerem ajutorul de la partener/parteneră, dar și de la cei din jur. Părinții au nevoie de timp petrecut împreună și de intimitate pentru conectare. Ah, și mai au nevoie de odihnă. Nopți întregi de nesomn acumulate pot duce la iritabilitate și de aici la un lanț întreg de alte probleme și certuri.

Certurile sunt normale. Dar să reparați este obligatoriu!

Certurile în cuplu sunt normale și greu de evitat. Este important însă și cum vă certați și mai ales cum reparați relația după ceartă. Nu este nicio rușine să spuneți: îmi pare rău că m-am răstit la tine! Și vorbiți despre ceea ce simțiți. Etichetați sentimentele. Aplanați conflictele între voi prin oglindire, validare și empatie. Evitați critica, disprețul, împietrirea și defensiva, cei patru călăreți ai apocalipsei care, odată bifați, duc la divorț ( potrivit lui John Gottman)

Exprimați afecțiune, apreciere și admirație unul față de celălalt

Cei mai mulți dintre proaspeții părinți se simt neapreciați în primii ani de la apariția bebelușului. E greu să fii părinte și de asta e nevoie de apreciere din partea amandurora. Ești un tată extraordinar! sau Ești o mamă foarte iubitoare ! – pot face minuni în cuplu. Bucurați-vă de prietenia voastră. Și planificați viața voastră sexuală. Nu e nimic în neregulă să pregătiți exact intervalul de timp în care puteți avea intimitate. Asta fac maeștrii relației de cuplu, cum denumește Gottman acei 33 la sută dintre părinți care rezistă și sunt mulțumiți de relația lor.

Conștientizați importanța tatălui în viața copilului

Cred că nici tații nu-și dau seama cât de importanți sunt în viața celor mici. De fapt, studiile arată că tații le lasă copiilor mai mult spațiu de explorare, în timp ce mamele sunt mai precaute. Dacă întrebi un copil de 2 ani cu cine preferă să se joace, va alege tatăl pentru că e mai amuzant și pentru că rezistă la hârjoneală. Știai că joaca plină de însuflețire și energie a taților stimulează abilitățile de autocontrol și este un predictor bun pentru cât de bine vor fi acceptați copiii de alți copii…? Studiile arată că acei copii care au avut tați implicați au avut abilități sociale mai bine dezvoltate ca adulți, un IQ mai mare și rezultate școlare mai bune.

Modul de rezolvare a conflictelor rămâne moștenire

Nu există cupluri care nu se ceartă. Iar cele care se feresc de copii când se ceartă, le fac mult rău. Un copil va învăța să gestioneze conflictele relaționale de la părinții lui. Pe care trebuie să îi vadă și certându-se, pentru că așa e în viață. Dar trebuie să îi vadă și reparând și gestionand corect aceste conflicte. Trebuie să îi vadă și ținându-se de mână și făcându-și complimente. 

Modelul relațional al părinților devine un tipar pe care copilul îl va aplica în mod inconștient ca adult. 

de Alexandra Bogdan

Articolul precedent
Articolul precedent
VIDEO: Știai că poți estima cât va fi de înalt copilul tău la vârsta adultă?
Articolul următor
Articolul următor
Ana Cozma: ”Cum faci din ORICE, o Experiență ?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis