Caut mereu cărți cu sens, din care copiii mei pot învăța ceva. Cărți care să le stârnească curiozitatea și din care pot primi o lecție valoroasă. Am fugit de lecturile clasice ale poveștilor nemuritoare. Unele dintre ele le consider chiar nepotrivite pentru copii, dar asta este altă poveste… Le citesc fetelor mele de când erau bebelușe și ronțăiau colțurile cartonate ale cărților. Un obicei pe care acum îl reluăm în fiecare seară, înainte de culcare. Teancul de cărți este pregătit lângă pătuțul lor, iar regula este că fiecare își poate alege câte o poveste. Nu încalc regula, decât dacă avem timp să cititm mai mult și nu trebuie să ne trezim dimineața foarte devreme pentru școală și grădiniță. Am strâns în acest articol cărțile care mi-au plăcut din perspectiva părintelui, a consilierului parental și pe care fetele mele (care au acum 4, respectiv 6 ani) le cer cu cea mai mare frecvență. Nu este un material publicitar, ci unul bazat pe propria opinie.
Povești ca să te iubești mai mult – Alex Rovira, Francesc Miralles
Este o carte terapeutică ce cuprinde versiuni moderne ale unor povești tradiționale din diferite culturi care îi fac pe copii să se gândească la ce înseamnă să fii fericit, de ce sunt importante anumite valori, de ce e normal să fie diferiți, dar să fie ei înșiși. Din punctul meu de vedere, al consilierului parental, este una dintre cele mai valoroase cărți pe care le-am citit copiilor mei. Iar ea este potrivită mai ales copiilor de vârstă școlară, pentru că ei pot înțelege mai ușor sensul poveștilor. Dar poate fi citită fără probleme și preșcolarilor.
Sunt povești care le vorbesc despre stima de sine sau despre importanța gândirii pozitive, despre faptul că viața este mai frumoasă când împarți cu ceilalți sau despre ce înseamnă zona de confort.
35 de istorioare care cultivă respectul de sine și pe care autorii le explică apoi, într-un scurt rezumat, ca fiecare să înțeleagă tâlcul poveștii. Cartea include și un mic ghid cu 12 chei ale stimei de sine la copii.
Povești pentru copii fericiți – Alex Rovira, Francesc Miralles
A doua carte, scrisă de aceeași autori, cuprinde 35 de istorioare despre valorile care cultivă fericirea. La final găsești și un ghid cu sfaturi pentru părinți și educatori.
Este o carte terapeutică din care copiii află care este esența fericirii. Potrivit celor doi autori valorile sunt cele care ne sunt călăuză și scop în viață și dacă le cultivăm, ne ajută să fim fericiți. Curajul, responsabilitatea, încrederea, dăruirea, spiritul de cooperare, simplitatea sau toleranța sunt valori care ne fac mai înțelepți.
Fiecare poveste e urmată de o pauză de reflecție, un rezumat explicativ care îi va inspira pe copii și le va trezi curiozitatea, mai cu seamă copiilor școlari.
Fram la grădiniță- Irina Forgaciu
Este o carte cu un argument psihologic, scrisă de Irina Forgaciu, extrem de utilă adaptării copilului în colectivitate. Fetița mea de 4 ani și jumătate este fascinată de cele două povestioare. Prima abordează anxietatea de separare a copiilor de părinte, vine cu mesajele corecte pe care să le transmită părintele copilului și îl ajută pe copil să se simtă înțeles. Personajul principal este un ursuleț și prin prisma lui sunt văzute aspectele frumoase ale colectivității. Surioara lui, însă, este cea care se agață de fusta mamei, care stă supărată și temătoare.
Cea de-a doua povestioară abordează comportamente nedorite la grădiniță din partea altor colegi. Fram este victima bullyingului, iar mama lui îl ajută să treacă cu bine de aceste probleme. Ursulețul este încurajat să spună ceea ce simte și să povestească acasă ce se întâmplă la grădiniță, iar copiii pot astfel învăța că nu trebuie să ascundă părinților sau educatorilor astfel de comportamente. Să nu le accepte și să ia atitudinea în fața bullyingului.
Vrei să îți spun un secret despre tati – Ioana Chicet-Macoveiciuc și Liviu Macoveiciuc
Este prima și singura carte pe care eu am găsit-o până acum care le vorbește copiilor despre tați. Asta e o recomandare mai degrabă a mea, decât a fetelor, deși și ele o apreciază, doar că nu o cer atât de des. Are o abordare foarte umană, explică de pildă de ce uneori tata nu are răbdare și de ce îi este greu să fie calm. Că este important să cerem iertare atunci când greșim. Că tati, pentru că are o voce puternică se aude mai tare, dar că își cere scuze de fiecare dată. Este o carte educativă și pentru tați, care normalizează și care îi ajută în relația părinte copil.
Vacanța pofticioșilor – Ema și Eric cresc și călătoresc – Ioana Chicet-Macoveiciuc
Vă mai las aici o carte a Ioanei. E ultima din top, dar cea mai cerută de fetele mele. De altfel, vă recomand cu încredere seria Ema și Eric pentru că e o colecție simplă și ușor de înțeles pentru cei mici . Vacanța pofticioșilor le vorbește copiilor despre anxietatea de a merge într-un loc nou, despre experiența în aeroport, despre contactul cu persoane de diferite naționalități, despre banalul bagaj și ce poți pune în el. Abordează toate aceste teme cu umor și oferă copiilor lecții prețioase despre sine, călătorind prin lume.
de Alexandra BOGDAN, consilier parental
Te-ar mai putea interesa și un GHID GRATUIT – Înainte de a-i citi copilului tău – Tips and Tricks