Alexandra Manolache: ”Fratria, cea mai longevivă relație din viața noastră”

Eu vin dintr-o familie cu trei copii. Sunt copilul din mijloc, sau, așa cum este supranumit în psihologie, copilul invizibil.

Probabil vă întrebați de ce este numit copilul invizibil? Pentru că acest copil nu este nici primul care a spus ”mama” și nu este nici cel mai mic, care are marele avantaj de…ei bine, să fie cel mai mic.

Să fii copilul din mijloc este, de cele mai multe ori, frustrant. Pare că orice ai face nu poți fi la fel de inteligent ca primul și nici la fel de drăgălaș ca cel mic. Iar eu, în relație cu frații mei, am simțit des că nu mă vede nimeni.

Însă, ceea ce eu am învățat, este că copilul din mijloc este copilul ce întodeauna găsește soluții pentru a se face văzut. Și eu sunt dovada vie că se poate, cu efort, să fii vizibil.

În ciuda conflictelor frecvente, certurilor aprige şi bătăilor interminabile, aş spune că relația cu frații mei a fost întodeauna bună. Adulți fiind, încă păstrăm o relație apropiată, iar marele avantaj al maturității este că acum reuşim, printre altele, să ne respecăm opiniile, oricât de diferite ar fi ele.

Black White Modern Simple Big Sister Big Brother Sibling T Shirt

Orice relație de fratrie implică conflict. Desigur, gradul de rivalitate dintre frați, diferă de la o familie la alta. Însă, revelator pentru mine a fost să aflu că frații se nasc rivali, că scrie în ADN-ul nostru să fim rivali cu oricine are acces la resursele noastre și cu care suntem nevoiți să le împărțim.

Această luptă pentru resurse ca: iubirea, atenția, spațiul, hrana, generează conflicte. Însă, și conflictele sunt bune. Pentru că în contextul unui conflict ne putem exersa abilitățile de negociere, compromis sau cele strategice.

Există o multitudine de factori ce generează și întrețin rivalitatea dintre frați, însă, cel mai important este, de departe, timpul petrecut cu părinții. Dacă eu am fost copil unic 2,3,5 ani și apare în viața mea un nou membru, primul meu gând este: ”Ok, și acum mama acestui copil cine este? Pentru că mama mea este doar a mea. Dacă eu am o singură mamă, înseamnă ca și mama mea are un singur copil: pe mine”.

Tocmai de aceea, este foarte important, ca părinții să petreacă, de fiecare dată când au ocazia, timp de 1:1 sau 2:1 cu primul născut. Nu va fi suficient, desigur, rivalitatea nu este o etapă peste care părinții pot sări, însă, cu siguranță, vor ușura procesul. Atât pentru ei, cât și pentru copii.

Relația dintre frați este unică și diferită de cea pe care copiii o au cu părinții lor. Este o relație de sine stătătoare, ce se construiește în timp. Părinții sunt foarte speriați de faptul că frații se ceartă și pun extrem de multă presiune pe ei când vine vorba despre relația copiilor lor, însă, ce este important și părinții omit, este tocmai faptul că relația fraților se construiește într-o viață și nu în câteva luni.

Așa că, dragi părinți, fiți blanzi cu voi și cu copiii voștri. Aceștia au la dispoziție o viață să construiască o relație pe viață .Fratria este cea mai longevivă relație din viața noastră!

Alexandra Manolache

alexandra.manolache@consiliereparentala.ro

+400 765 818 228

Articolul precedent
Articolul precedent
Dana Turcu: ”Cum să fiu o mamă bună pentru fiica mea adolescentă?”
Articolul următor
Articolul următor
Alexandra Seciu. Despre iubire și consimțământ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis