Dana Turcu: ”Cum să fiu o mamă bună pentru fiica mea adolescentă?”

Cândva, speram să găsesc răspunsuri la cerințe de genul ”cum să fii mama perfectă pentru copilul tău”. Speram să aflu rețete in 3 pași, 5 pași….aș fi parcurs chiar și sute de pași dacă la sfârșitul drumului mi s-ar fi revelat soluția salvatoare. Dar anii au trecut, am asistat la cateva cursuri, webinarii, conferințe, am citit câteva (zeci) de cărți în aflarea răspunsurilor ideale și iată-mă, consilier parental certificat, care nu știe exact ce să facă ca să fie o mamă bună pentru fiica ei adolescentă.

Dar să o luăm pe rând. Ce înseamnă să fii o mamă bună? Să pui mancare pe masă copiilor, să îți înveți fetița să gătească, să îi citești o poveste înainte de culcare. Să fii alături de copila ta când are nevoie de un plasture, când îi vine menstruația, când are nevoie de un plasture pentru suflet pentru că e rănită din dragoste pentru prima dată. Da, toate astea sunt din definiția unui părinte bun. Dar fiecare copil are definiția lui despre ce înseamnă un părinte bun la fel cum fiecare dintre noi avem definiția noastră despre ce înseamnă un copil cuminte sau un copil fericit. Acestea sunt noțiuni care se adaptează momentului și nevoilor noastre. Și este normal sa fie diferite pentru fiecare dintre noi.

Am aflat în timp că, să fiu o mamă bună pentru fiica mea, înseamnă să ma adaptez din mers cerințelor mereu în schimbare, să fiu flexibilă, să știu să ofer dar și să cer, să știu să ascult și să oglindesc, să petrec timp cu fiica mea așa cum își dorește ea și nu așa cum cred eu că e bine. Și tocmai când vedeam cum lucurile merg bine între noi, avem comunicare, ne conectăm cu ușurință, vorbim despre orice, ne-a lovit adolescența.

Unii consideră adolescența ca o a doua naștere. Da, sunt de acord, doar că acum travaliul mi se pare mult mai lung, toata ziua ne contractăm, și mamă și fiică. De cele mai multe ori ajungem în punctul în care ne dăm seama că această înfruntare a voințelor nu ne aduce niciun beneficiu.  Suntem împreună, mamă și fiică, într-o călătorie cu suișuri și coborâșuri de care trebuie să ne bucurăm. Să ne acordăm timp, spațiu, să fim blânde cu noi, sa ne reconectăm de fiecare dată.

WhatsApp Image 2022 09 21 at 09.22.41

Cu timpul am descoperit puncte pe care mă sprijin și de care mă ajut pe calea mea:

  • Știu că sunt mama ei și avem o relație pe viață, cu o autenticitate de negăsit în altă parte. 
  • Relația noastră este puternică, cu multe provocări menite să o întărească. 
  • Intuiția mea este cea mai importantă. Pe langă toate sfaturile primite, avizate sau nu,  sistemul meu intern de ghidare este cel care decide.
  • Eu sunt un ghid în drumul ei de căutare a propriei identități și, ceea ce am de făcut de cele mai multe ori este să țin stegulețul sus ca să știe unde sunt.
  • Apropierea noastră este un teren de dezvoltare sănătoasă. Poate că vor fi nopți în care va depăși cu mult ora de întoarcere acasă, petreceri cu mult alcool și vacanțe in Vamă, dar am încredere că va fi bine chiar dacă voi simți că dorm pe coji de nucă. Și mai știu că nu sunt singura…
  • Eu îmi trăiesc viața mea iar ea pe a ei. Am învățat să separ versiunea mea despre cine cred eu că ar trebui să fie fiica mea și doar mă bucur de cine este ea și cine devine.
  • Îndeplinirea conștientă a rolului meu de mamă înseamnă ca fiica mea să prindă rădăcini în lume, în afara uterului meu, iar eu doar să o conțin, adică să raspund optim nevoilor ei.
  • De multe ori e nevoie de multă disciplină din partea mea pentru a nu ceda din limitele stabilite împreună. Mi-e teamă că stric ceva iremediabil, că sunt prea exigentă, că nu mă va iubi dacă nu sunt de acord cu ea. Asertivitatea este un punct de spijin…

Până în momentul acesta am învățat că dacă fiica mea devine o persoană unică, încrezătoare în forțele ei, își găsește acel echilibru între independență și relația cu mine, atunci eu sunt o mamă suficient de bună.

de Dana Turcu

dana.turcu@consiliereparentala.ro

Articolul precedent
Articolul precedent
Ana Cozma: ”Copilul are nevoie doar de un spațiu sigur de învățare și de cineva care să creadă în el!”
Articolul următor
Articolul următor
Alexandra Manolache: ”Fratria, cea mai longevivă relație din viața noastră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis