VIDEO: Chimia din creierul adolescentului – psih. Diana Stănculeanu

Începem anul cu o nouă serie de interviuri din rubrica noastră #ExpertTalks De data aceasta discutăm despre adolescență cu unul dintre cei mai buni psihologi de copii din România. Diana Stănculeanu este expert național în sănătate mintală și mentorul nostru la consiliereparentala.ro

✅ Aflați din acest episod:

👉 Ce se întâmplă în creierul copilului în adolescență?

👉 Care sunt substanțele care se secretă mai puțin în această perioadă și cum îi afectează pe adolescenți?

👉De ce se plâng și se văicăresc adolescenții?

👉 De ce creierul lor este asemenea unui adult depresiv?

👉 De ce în gașcă sunt plini de entuziasm, iar acasă își pierd interesul?

⚜ “Copilul intră într-o etapă de dezvoltare în care părintele pierde din control și din prezență. Foarte multe dintre trăirile lor emoționale se schimbă. Este o perioadă de vârstă ca un adevărat șantier, iar privind aceste schimbări putem să înțelegem din atitudinea lor față de adulți și față de ei înșiși. Neurochimia neurocerebrală este extrem de dificilă.

În creierul lor este un deșert al stării de bine, la ei aceste substanțe care au legătură cu starea de bine se secretă în cantități mai mici sau pe alte tipare de producție decât înainte.

⚜De exemplu ENDORFINA, îi spunem noi „analgezicul la purtător”, ea se secretă în cantități foarte mici în anii adolescenței, ceea ce înseamnă că adolescentul este mult mai vulnerabil la suferință. Și știm că adolescenții se văicăresc mereu. Dar realitatea este că fix alifia din creier care i-ar putea ajuta se secretă la adolescenți în cantități foarte mici.

⚜Un alt comportament care îl ajută pe adolescent este plânsul, de aceea ei par să fie mai sensibili și cu mai multe comportamente de văicăreală care ne deranjează.

O altă substanță care se diminuează în secreție este SEROTONINA, deficitul de serotoniă este legat de episoadele de depresie la adolescenți și adulți. Și într-adevăr vedem la adolescenți comportamente similare cu cele din depresie. Un soi de lehamite existențială, o plăcere diminuată față de activități care altfel le făceau plăcere.” – Diana Stănculeanu, psiholog și expert în sănătate mintală.

Articolul precedent
Articolul precedent
5 idei de daruri de Crăciun potrivite pentru copiii de toate vârstele
Articolul următor
Articolul următor
VIDEO: Diana Stănculeanu – De ce e important să renunțăm la critică și să înțelegem nevoia din spatele comportamentului adolescentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis