Decembrie. Ce lună frumoasă și agitată, deopotrivă! Anticipăm bucuria sărbătorilor de iarnă cu fiecare clădire împodobită care ne iese-n cale, cu fiecare colind pe care-l auzim în mașină sau prin magazine.
Dar mai anticipăm ceva, nici pe departe la fel de plăcut: anxietatea de a nu avea gata la timp, frumos împachetate, cadourile perfecte pentru toți cei dragi. Așa că ne înhămăm la o cursă contracronometru, în care singuri ne setăm un țel atât de greu de atins, încât ajungem, până în Ajun, să ne consumăm chiar și ultima fărâmă de energie și bună-dispoziție.
Trăim într-o societate în care este încurajat consumul, în care suntem făcuți să credem că buna noastră funcționare – ba chiar fericirea noastră și a copiilor noștri – depinde de lucruri materiale, și în goana după acestea, ignorăm uneori cu desăvârșire tocmai nevoile noastre reale.
Where your attention flows, your energy goes (în traducere, „Energia ta se duce către lucrurile cărora le acorzi atenție”), spune una dintre frazele-cheie din teoria Imago, care are mult sens în discuția de față: atunci când acordăm prea multă atenție cadourilor palpabile, s-ar putea să pierdem din vedere ceea ce contează cu adevărat.
Desigur, copiii noștri vor fi interesați de jucării, adolescenții – de gadget-uri, haine sau make-up, și n-ar fi înțelept din partea noastră să ignorăm cu totul aceste dorințe. Dar, cu siguranță, am fi cu toții mai câștigați dacă o parte din atenția, pe alocuri exagerată, pe care o acordăm lucrurilor materiale, am redirecționa-o către relații și nevoile emoționale ale celor dragi nouă.
Darurile care contează
Citește lista de mai jos cu inima deschisă, să-ți fie inspirație și, poate, să o completezi și cu alte daruri speciale, potrivite familiei tale! Și nu te gândi doar la copilul tău/copiii tăi atunci când o parcurgi, ci la orice membru al familiei, pentru că
în fiecare dintre noi, se-ascunde un copil
clipă de clipă
dar, mai cu seamă
în prejama sărbătorilor de iarnă!
Așadar, iată 5 idei de daruri de Crăciun (altfel) potrivite pentru copiii de toate vârstele:
- Lasă-l să mănânce cozonacul ăla cât e proaspăt! Și dă-i voie să-l rupă, că parcă-i și mai bun decât atunci când e tăiat frumos cu cuțitul.
Din aceeași categorie: în loc să insiști, acceptă cu seninătate atunci când refuză [inserează aici orice fel știi că nu-i place: salata de boeuf, sarmalele etc.]; în cele din urmă, e vorba despre gusturile fiecăruia, nu despre abilitățile tale culinare.
Cu alte cuvinte, să fie armonie la masa de Crăciun! - Permite-i să pupe doar pe cine își dorește și să nu meargă în toate vizitele doar pentru că „trebuie”.
Principiul „less is more” (în traducere, „mai puțin înseamnă mai mult”) se aplică cu succes și aici, cu o adaptare a traducerii care sună cam așa: „mai bine puțin și autentic, decât mult, forțat și cu nervi” – ne alegem bătăliile, pentru că – se știe! – copiii (și adulții) tind să fie mai cooperanți atunci când există mai puțină coerciție: „Astăzi, mergem cu toții în vizită la bunici, iar mâine, mă duc la Maria – vrei să vii cu mine?”.
Cât despre pupici, atunci când îi lăsăm copilului alegerea, îl învățăm o lecție extrem de valoroasă, cu impact pozitiv pe termen lung, despre limite, siguranță și intimitate corporală, iar asta e ceva cu mult mai important decât supărarea de moment a unui adult sau jena pe care o simțim uneori noi, părinții, crezând că am crescut un copil nepoliticos pentru că refuză să o pupe pe mătușa de la Oradea.
- Cultivă relații mai bune cu celălalt părinte și cu familia extinsă. Cu toții trăim momente tensionate în relațiile noastre. Iar copiii, chiar și cei mai mici, absorb toată această tensiune, care ia apoi forma unor comportamente provocatoare.
Crăciunul acesta, setează-ți în mod conștient intenția de a răspunde diferit la comportamentele care de obicei îți stârnesc reacții intense. Propune-ți să le vorbești celor din jur cu calm, subliniind felul în care te-au făcut să te simți acțiunile lor, în loc să apelezi la critică, dispreț, defensivă sau retragere, adică fără să ataci ori să ignori complet persoana din fața ta. În felul acesta, nu doar că vei reuși să eviți conflictele cu un membru sau altul al familiei tale, ci vei ajuta la menținerea stării de bine a tuturor celor prezenți, inclusiv (sau mai ales) a copiilor tăi.
Mai mult, cei mici se identifică instinctiv cu părinții lor (și, prin extensie, și cu bunicii) și resimt orice afront adus acestora ca pe un afront adresat propriei persoane. Poate e de folos să păstrăm informația aceasta la îndemână pentru momentele în care ne simțim furioși pe partener, părinți sau socri. - Ce zici de o scrisoare în care să-i spui tot ce apreciezi la el? Fără „dar” și fără comparații,
cu atenția-ndreptată spre tot ce e bun
AICI și ACUM.
Să fie, oare, cineva care să nu simtă bucurie citind o astfel de scrisoare? Celor mici le putem citi noi sau putem păstra scrisoarea până când o vor putea descifra singuri. Ori putem adapta cu câteva fotografii din momente fericite, rememorând acele amintiri cu voce tare. Putem chiar crea o tradiție de familie, făcând asta an de an. Dar indiferent cine și când parcurge rândurile respective, mare parte din magie se va fi produs deja atunci când vor fi fost așternute. Cu fiecare gând bun despre ai noștri, ne antrenăm mintea să fie atentă și la calitățile lor, nu doar la aspectele care ar putea fi imbunătățite, cu impact pozitiv asupra relațiilor de familie și asupra calității vieții fiecăruia dintre noi. - Oferă-i timp. Să facă lucrurile în ritmul lui, măcar în zilele-acestea tihnite, în care ne putem permite să nu ne mai grăbim nicăieri. Și oferă-i timp din timpul tău și atenția ta nemijlocită – pentru că de asta are nevoie, mai mult decât de orice altceva. Renunță la perfecționism (friptura perfectă, decorul perfect pe masa de Crăciun, fotografiile perfecte și altele asemenea) și oprește-te pentru câteva minute din orice făceai fix atunci când te strigă.
Ascultă-i cu interes întrebările și răspunde-i cât mai autentic, chiar dacă asta înseamnă să spui „nu știu” – e ocazia perfectă să adaugi un „Hai să descoperim împreună!”.
Dă-ți voie să te joci ca și cum ai fi din nou copil. S-ar putea să te surprindă câtă energie îți poți lua din câteva minute de joacă adevărată, fără distrageri, cu copilul tău. Iar pentru el, beneficiile unei astfel de interacțiuni sunt neprețuite: are șansa să comunice în limbajul pe care-l stăpânește cel mai bine, simte că nevoile lui contează (pentru că în spatele dorinței de a se juca cu părintele stă nevoia de bază de a avea interacțiuni pozitive cu acesta), că este parte integrantă din familie, un membru la fel de important și respectat ca toți ceilalți.
Dacă nu ai zărit încă firul roșu care leagă toate aceste daruri, îți spun eu de ce sunt atât de valoroase: sunt gesturi mici care le arată celor dragi că sunt iubiți, acceptați și respectați exact așa cum sunt. Și nu știu să existe cadou mai de preț pe această lume, decât să simți că poți fi tu cu-adevărat și că ești iubit pentru ceea ce ești.
Crăciun fericit!
Aici pentru tine,
Alexandra Brovchin | Consilier parental certificat AMPP
alexandra.brovchin@consiliereparentala.ro
Vrei să citești și alte articole dedicate Crăciunului pe consiliereparentala.ro? Dă clic aici, aici sau aici.