Cum îi spui copilului că nu există Moș Crăciun?

Consider că este foarte important momentul în care îi explici copilului despre Moș Crăciun. Dacă are între 3 și 6 ani și deja știe că nu există, s-ar putea să fie pus la punct de copiii din jurul lui care se vor strădui să îi explice contrariul. Dacă are deja 10 ani și încă mai crede în Moșul, atunci va fi în dezavantaj față de ceilalți copii care au aflat deja.

Oricum ar fi, copilul va afla până la urmă și dacă nu vei fi tu cel care îl va informa despre asta, posibil să primești acuzația că ai mințit. Ceea ce, să fim sinceri, nu e departe de adevăr. Deci cum gestionăm această dilemă?

Ideea este că nu există o vârstă ideală pentru asta. Dar trebuie să fii pregătit pentru reacții diferite: unii copii vor fi extrem de supărați că i-ai mințit, vor fi furioși pentru că tocmai tu, o persoană de încredere, ai mințit, în timp ce alții vor fi ușurați că li s-au confirmat anumite suspiciuni.

Fii empatic și explică ce înseamnă spiritul Crăciunului

Mai important pentru copil este să creadă în bucuria de a primi, dar și de a oferi cadouri. De aceea, el trebuie să știe de mic că sărbătoarea Crăciunului este despre a aduce bucurie, de a petrece timp cu familia, despre a primi daruri, dar și despre a le oferi. Eu le-am spus, de curând, fetelor mele că părinții îl ajută pe Moș Crăciun să cumpere cadouri, pentru că el nu are bani să le cumpere tuturor. Fetița mea de 6 ani a văzut deja câțiva moși, apoi le-a observat barba falsă, a văzut în magazine costume de Moș Crăciun. Încă are ceva dubii și nu știe ce să creadă. Dar i-am spus fetiței adevărul când m-a întrebat: Mami, barba Moșului ăsta e falsă nu? Omul acesta poartă un costum, nu e Mosul! La școală are colegi care spun că Moș Crăciun există. Și mi-a spus că ea își dorește să existe și i-am spus că e absolut normal să își dorească asta. Cred că până la urmă este un proces. Și dacă se face treptat e cu atât mai ușor de gestionat.

Roagă copilul să pregătească un cadou cuiva

Copiii adoră să facă bine cuiva. Așa că roagă-l să pregătească un cadou unui vecin sau prieten. Și să îl ofere fără a spune de la cine este cadoul. Îl poate doar lăsa la ușă. Dacă va pretinde că el este Moș Crăciun pentru altcineva va fi mai ușor să accepte adevărul.

de Alexandra BOGDAN

Articolul precedent
Articolul precedent
Alexandra Brovchin – Despre disciplină, altfel
Articolul următor
Articolul următor
Aveți voie să vă lăsați copiii să creadă în Moș Crăciun atâta timp cât își doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis