Aveți voie să vă lăsați copiii să creadă în Moș Crăciun atâta timp cât își doresc!

Pentru mulți dintre noi, credința în Moș Crăciun și în Moș Nicolae este una dintre cele mai frumoase și mai calde amintiri din copilărie. Această credință conferă sezonului o strălucire cu totul specială. În noi adulții, Moșul trezește căldură și sentimente pozitive atunci când ne gândim la copilăria noastră și la zilele misterioase ale Crăciunului.

Moș Crăciun este important pentru copilul tău și pentru copilul din tine!

Craciun2019 078 min

Copiii sunt deosebit de dispuși să creadă în Moș Crăciun sau în Moș Nicolae, deoarece până la vârsta de aproximativ șase ani ei își explică lumea cu multă imaginație și magie. Ideea că Moș Nicolae umple bocancii și Moș Crăciun aduce cadourile se potrivește perfect în lumea copilărească. Credința în Moș Crăciun nu este doar magic frumoasă, ci este și cu adevărat importantă și valoroasă iar copiii beneficiază de acest lucru în multe feluri.

Moș Crăciun este adesea asociat cu experiențe minunate de familie. Acest lucru este bun pentru sentimentul de a fi împreună și îi face pe copii mai puternici.

Experiențele asociate cu magia Crăciunului și credința în Moș Crăciun sunt asociate cu emoții puternice, pozitive, iar acestea rămân stocate de creier. Chiar și la vârsta adultă putem accesa aceste emoții pozitive care ne pun într-o dispoziție bună – o comoară de care ne folosim din nou și din nou pe tot parcursul vieții. De Crăciun apar valori precum generozitatea, altruismul, recunoștința, bunătatea și iubirea. Aceste valori sunt de mare importanță pentru dezvoltarea socială și emoțională a copiilor.

Craciun2019 084 min

Moșul care se supără și nu aduce cadouri atunci când copilul nu se poartă frumos nu le va schimba comportamentul copiilor. Aceste amenințări nu fac decât să sperie și să îi îndepărteze de magia minunată a Crăciunului, care ar trebui să-i însoțească pentru tot restul vieții.

Când încetează copiii să creadă în Moș Crăciun?

Părinților le poate fi greu să accepte că copiii lor cresc și renunță la tradițiile și noțiunile din copilărie.

Deși întrebările despre Moș Crăciun pot apărea la orice vârstă, multe apar la copiii de vârstă școlară din cauza conversațiilor cu alți copii. Copiii de 6 sau 7 ani poate au auzit ceva la școală și doresc asigurarea că Moșul va apărea într-adevăr de Crăciun. Înainte de a întări imediat conceptul de Moș Crăciun, încercați să stabiliți dacă copilul este gata să renunțe la ideea de Moș Crăciun sau are doar câteva îndoieli. Odată ce știți de unde vin întrebările copilului, veți ști mai bine cum să răspundeți. Câteodată copiii pot avea un sentiment de mândrie că au făcut descoperirea. Între timp, voi puteți fi triști că copiii voștri nu mai cred în Moș Crăciun dar răspundeți cu adevărat la întrebările copilului vostru și nu vă dați peste cap să mențineți tradiția vie.

Craciun2019 088 min

La un copil de 8 sau 9 ani adevărata întrebare din spatele existenței Moșului poate fi dacă este încă în regulă ca el să pretindă că există un Moș Crăciun, pentru a nu rata nimic. Rețineți că, chiar și atunci când copiii descoperă că Moș Crăciun nu este real, le place totuși ideea de Moș Crăciun. Deci, o descoperire despre Moș Crăciun nu înseamnă că se anulează Crăciunul.

Până la vârsta de 10 sau 11 ani, mulți copii nu vor mai crede în Moș Crăciun. Această tranziție este adecvată pentru dezvoltare. În acești ani, copiii devin mai conștienți de sine, încep, să perceapă mai bine realitatea. Dar nu vă alarmați dacă pre-adolescenții încă pretind că cred sau vor să creadă. Unii preadolescenti își păstrează credințele din copilărie atâta timp cât este posibil. Adesea, chiar frații mai mari ajută la menținerea magiei pentru cei mici un pic mai mult timp.

Craciun2019 197 min

Adevărul este că, dacă copiii  pun întrebări precum „Moșul există cu adevărat?”, probabil că știu deja adevărul sau au o idee despre realitatea tradiției. Este posibil să caute doar validarea de la noi. Copiilor li se permite să creadă atâta timp cât doresc. Copiii înșiși par să știe foarte bine cât de valoroasă este această credință. La un moment dat, credința copilului va dispărea de la sine – și nu vă faceți griji, copiii nu se simt înșelați sau mințiți de părinți cu privire la adevăr. Mai degrabă, au acumulat o comoară minunată de experiențe iubitoare și magice de care își vor aminti cu drag toată viața. Sunt încă așa și astăzi. Și noi suntem așa…

Cum spui că Moș Crăciun nu există?

Să lăsăm copiii să întrebe ce cred, fără să le dăm un raspuns direct. De multe ori copiii vor să creadă în continuare și își găsesc singuri răspunsurile care să îi mulțumească. Daca copiii sunt mai mari li se poate spune că Moș Crăciun împreună cu toate tradițiile frumoase de Crăciun sunt despre ce dăruim și nu numai despre ce primim iar Crăciunul este o sărbătoare a emoției.

Dacă credeți că copiii au înțeles totul, este o idee bună să fiți sinceri. Inevitabila conversație despre existența lui Moș Crăciun ar putea fi, de asemenea, o oportunitate bună de a revizui unele dintre tradițiile anuale de Crăciun ale familiei tale. În loc să scrie o scrisoare lui Moș Crăciun în fiecare an, copilul tău ar putea deveni un Moș Crăciun Secret pentru un frate mai mic sau un copil din cartier.

Chiar și adulții știu că există magie în legenda lui Moș Crăciun și că nu poate fi întotdeauna explicată. Altfel cum a reușit legenda sa să supraviețuiască din generație în generație?

de Dana Turcu

Credit foto: Crăciun de Basm

Articolul precedent
Articolul precedent
Cum îi spui copilului că nu există Moș Crăciun?
Articolul următor
Articolul următor
Ce nu e cazul să mai facem de Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis