8 moduri în care te poate ajuta consilierea parentală

COOP ConsiliereParentala 332

Rolul de părinte vine la pachet cu bucurii și provocări, deopotrivă. Și în vreme ce nu există un set de reguli universal-valabile pentru creșterea copiilor, ghidajul unui consilier parental poate fi o experiență transformatoare.

În rândurile care urmează, vom explora câteva moduri în care te poate ajuta un proces de consiliere parentală.

1. Crearea unui spațiu lipsit de judecată

Într-o cultură marcată de povețe precum „Și când nu mai poți, mai poți puțin” sau „Rufele murdare nu se spală-n public”, cei mai mulți dintre noi au crescut cu credința că este nepotrivit sau chiar rușinos să cauți ajutor.

Departe de a fi un semn de slăbiciune, să cauți ajutor în orice aspect al vieții tale, oricând simți nevoia, este un pas absolut necesar pentru dezvoltarea personală. Iar să ceri ajutorul unui consilier parental înseamnă să fi conștientizat și acceptat vulnerabilitatea care vine la pachet cu rolul de părinte și nevoia unui spațiu sigur (a se citi și cu înțelesul de „confidențial”) și lipsit de judecată, în care să poți vorbi deschis despre experiențele, temerile și speranțele tale. Sprijinul emoțional oferit de un consilier parental poate fi extrem de eliberator.

2. Dizolvarea sentimentului de izolare

Mulți părinți au momente în care se simt izolați de restul lumii, mai ales atunci când se află în mjlocul unei provocări care pare imposibil de depășit. Atunci când îți alegi consilierul parental bazându-te și pe intuiție, acesta îți poate oferi nu doar ghidaj specializat, ci și un sentiment profund de conectare. Să știi că poți împărtăși provocările prin care treci, dar și micile victorii cu cineva empatic și plin de compasiune poate avea un puternic efect terapeutic.

3. Reducerea stresului

Ca părinte, te poți simți adeseori stresat. Cât de bine ți-ar prinde o persoană de sprijin la care să știi că poți apela atunci când apar provocări legate de cei mici? Un consilier parental îți poate oferi sprijinul emoțional de care ai nevoie, ajutându-te să gestionezi și să reduci stresul inerent vieții de părinte. Abordând din timp orice provocare, vei fi mai pregătit să navighezi roller-coasterul de emoții care este parentingul.

4. Accesul la o perspectivă obiectivă

Deciziile pe care le iau părinții cu privire la copiii lor sunt, de cele mai multe ori, profund emoționale, chiar dacă nu realizează asta neapărat. Consilierul parental vine cu o perspectivă imparțială, ajutându-te să ieși din miezul provocării și să privești imaginea de ansamblu cu mai multă claritate și să iei decizii mai informate. 

5. Oferirea unor sfaturi și strategii personalizate

Rolul consilierului parental este de a-ți oferi sfaturi și strategii gândite specific pentru dinamica familiei tale. Spre deosebire de sfaturile generale pe care le poți găsi online sau în literatura de specialitate, consilierul parental alocă timp pentru a înțelege povestea familiei tale. În felul acesta, ghidajul pe care îl primești devine relevant pentru nevoile voastre specifice.

6. Creșterea încrederii în abilitățile de parenting

„Oare am făcut bine să-l dăm atât de târziu la grădiniță?”

„Mi-ar plăcea să mergem în vacanță fără ea, dar mi-e teamă să nu-i creăm o traumă!”

„Eu aș dormi în continuare cu el, dar mama îmi spune că nu procedez deloc bine, chiar nu știu ce să fac!”

Rolul de părinte aduce cu sine multe astfel de incertitudini. Un consilier parental te poate ajuta să ai mai multă încredere în abilitățile tale de parenting, validând punctele tale forte și oferindu-ți un feedback constructiv. Cu cât ajungi să îți cunoști mai bine stilul de parenting, cu atât vei reuși să gestionezi provocările legate de copii cu mai multă încredere.

7. Înlesnirea unei comunicări eficiente

Felul în care alegem să comunicăm este extrem de important în orice relație, iar relația cu copiii noștri nu este o excepție. Un consilier parental te poate învăța strategii de comunicare eficientă care conduc către un dialog pozitiv cu copiii, consolidând această legătură vitală. Astfel, vei învăța să cultivi un mediu familial hrănitor, bazat pe încredere, înțelegere și respect reciproc.

8. Creșterea inteligenței emoționale

Atunci când în călătoria ta ca părinte ești însoțit de un consilier parental, pe lângă dezvoltarea copiilor tăi, vei observa și propria evoluție emoțională – vei deveni nu doar un părinte mai sigur pe sine, ci și o persoană mai rezilientă.

Totul stă în puterea transformatoare a relațiilor.

În cele din urmă, totul stă în puterea transformatoare a relațiilor. O relație (cu consilierul parental) ajută la îmbunătățirea alteia (cu propriul copil). Ca să găsești soluții noi la probleme vechi, ai nevoie de informație – pe care o poți găsi și în cărți sau online -, dar ai nevoie și de creștere emoțională, de conectare, de siguranță. Iar relația pe care ți-o creezi cu un consilier parental te poate ajuta să aduci laolaltă toate aceste piese de puzzle.

Acceptă vulnerabilitatea inerentă rolului de părinte și amintește-ți că a căuta ajutor reprezintă un pas curajos către o dinamică familială mai sănătoasă. Adaugă dorința de schimbare în mai bine, răbdare și perseverență, și ai toate șansele să pui puzzle-ul în ramă și de-acolo, pe perete.

Pentru mai multe informații și perspective despre complexitatea unui proces de consiliere parentală, îți recomand să parcurgi panel-urile online organizate de Pagina de Psihologie: Consilierea parentală și Beneficiile consilierii parentale.

Echipa noastră de consilieri parentali o poți cunoaște dând clic AICI.

De asemenea, te invit să te abonezi la newsletterul nostru, completând adresa ta de e-mail în fereastra care apare atunci când accesezi site-ul consiliereparentala.ro sau în căsuța de la finalul paginii principale.


Aici pentru tine,
Consilier parental Alexandra Brovchin
alexandra.brovchin@consiliereparentala.ro

Articolul precedent
Articolul precedent
VIDEO: Diana Stănculeanu – De ce e important să renunțăm la critică și să înțelegem nevoia din spatele comportamentului adolescentului
Articolul următor
Articolul următor
Este copilul tău pregătit să meargă la școală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul nostru

Trimitem informații saptămânal despre ultimele workshopuri și postări din blog.

Trimitem periodic resurse gratuite către părinți. Lasă aici emailul tău și intră în comunitatea consiliereparentala.ro

Scroll to top

Email: office@consiliereparentala.ro

Program:
Luni-Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: 10:00 - 18:00
Duminică: Închis